No nie mów?! Ja tu robię element komiczny a ty to psujesz 8) Powiedz lepiej, że skrycie jednak kochasz.. :twisted: :lol:
Zamieszczone przez zepter00
Jednak sam przyznałeś, że przez 2/3 tego zakrętu będzie bardzo podobnie (jest to na piśmie powyżej ) 2/3 to całkiem sporo podobieństwa. :wink:
Zamieszczone przez Sev
Tak ale nie tyle ważny jest zakręt co wyjście z niego i to powie każdy kierowca, czy rajdowy czy wyścigowy, w końcu zakręt to początek prostej
Wszystko jest ważne :P 4WD na ogół będzie nadsterownie zacieśniać zakręt na wyjściu a FWD będzie wyciągał przodem...Kit cary na suchym asfalcie nawiązywały równorzędną walkę z WRCami nawet ze wskazaniem na nie (sporo niższa masa), zakończyło się to zmianą regulaminu i dołożeniem balastu furom klasy A7... i kurde... nie psuj porozumienia
[/quote]
Witam! Odgrzewam temat, ponieważ nie mogę dostać wzmocnionych sprężyn lesjofors HD. Znalazłem wzmocnione sprężyny niemieckiej firmy: K+F (Kraemer und Freund). Czy może ktoś ma takie założone, lub coś słyszał na ich temat. Pozdrawiam
prosze o podpowiedz,
pekla mi sprezyna lewy tyl,
chce wymienic i tu mam problem na jakie
czy lesjofors to odpowiedik jakosciowy oryginalu?
na czym jezdzimy oryginalnie w 2.0 tdi?
normalne uzytkowanie miejsckie, 2 osoby dorosla, 2 dzieci,
jak widzialem swoje to one sa na takich poduszeczkach, a wszystki na allegro sa bez,
czy te poduszeczki zostaja czy sie je wymienia?
pozdrawiam
Dajcie znać czy teraz po dłuższym czasie wasze Lesjoforsy wciąż są O.K.
Bo można gdzieniegdzie wyczytać, że one szybko i mocno siadają.
A one są na allegro tymi najdroższymi nie licząc obniżających.
Zauważyłem,że mam walnięte sprężyny z tyłu. Pacjent Octavia I RS 1.8T AUQ 2001 rok. Przelatane ma 240 tys. Dodam,że auto stoi na 17. I ma założoną instalację gazową a więc i zbiornik obciąża. Jakie sprężyny polecacie
Polecam sprężyny Sachs. Ostatnio w O1 1,6 montowałem i auto nie opadło po kilku miesiącach ani trochę. Wybrałem sprężyny o grubszym zwoju żeby poprawić prowadzenie.
W skrócie - procedura doboru sprężyn.
Najłatwiej jest sprawdzić oznaczenie "kolorowe kropki" na sprężynach (w obrębie jednego nadwozia i silnika stosowano sprężyny różnej twardości, auta z klimą/bez, inne dodatkowe wyposażenie, pakiet na bezdroża, itp, więc przykładowo nie każdy 1.6 BFQ ma identyczne sprężyny.
Znaleźć tu po ustalonych kolorach numer sprężyn oryginalnych:
U mnie na fabrycznych springach miałem oznaczenie w postaci 1x fioletowy 1x niebieski co odpowiada sprężynie o numerze 1J0411105AA.
Numerowi 1J0411105AA (kolorom 1x fioletowi 1x niebieski) w katalogu Sachs odpowiada sprężyna 997 613 o parametrach:
Outer diameter: 138 mm
Diameter [mm]: 11,75
Length: 358 mm
Jednak, jako że chciałem trochę utwardzić przód, wybrałem ostatecznie podobne sprężyny ale o ciut grubszym zwoju, za to krótsze:
Outer diameter: 139 mm
Diameter [mm]: 12
Length: 344 mm
Po montażu okazało się że osiągnałem to co chciałem - auto podniosło się tylko odrobinę, za to odczuwalnie się utwardziło - grubość sprężyny.
Nie przesadzajcie jednak z grubością sprężyny bo po pierwsze auto będzie stać jak na szczudłach, po drugie na zbyt grubych springach będziecie czuć każdą mikro dziurkę w jezdni. Są tacy co wstawili sprężyny o grubości 12,50mm do benzyny 1.6 a to już o dużo za dużo . Tak wygląda auto na nieprawidłowo dobranych springach:
Nie polecam też doboru sprężyn w katalogach/ wyszukiwarkach sklepów internetowych, ponieważ nie mają one nic wspólnego z rzeczywistością. Tak dobrane sprężyny najczęściej pasują pod względem fizycznym/możliwości zamontowania ale nie pasują parametrami.
"coś być musi, do cholery, za zakrętem"
O1 Tour BFQ+LPG LR - BARRACUDA
O2 Tour BSE+LPG LR - MED
Trzeba spojrzeć na listę kodową wyposażenia dodatkowego.
Z tego co pamiętam jest na wklejce pod wykładziną bagażnika oraz w książce serwisowej, wygląda tak:
Wyposażenie dodatkowe:
E0A 1D0 5SJ 5RQ 1KG 6FB 1AC 3FA
1N6 1NH H6S 4UE 4R5 3NC 3QT 4X0
4A0 8L3 J1P 7AA 8GD 6Y0 9AB 8RE
7Q0 8AA 8QA 8X0 4F1 B17 G12
3L1 9P1 Q1A 7X0 9W0 8WA 7A0 3GA
QG1 0GG L17 7P0 F0A
Pozycje zaznaczone na czerwono świadczą o klasie zawieszenia/setupie - odpowiednio z ang. suspension range i front shock absorption. U mnie jak widać G12 oraz L17.
Znając obydwa parametry odszukujemy swoje auto na stronie: https://ifinterface.com/prog/car/prog2/inprog.php (klikamy kolejno: welcome, free services, carprog2), i w dziale gdzie mamy sprężyny odszukujemy numer sprężyny przy którym widnieją nasze parametry, a więc przykładowo u mnie parametrom: PR-G12/L17 odpowiada sprężyna 1J0411105AA.
niestety mam tak zajechana ta naklejkę,że szok... widać,że coś się wylało i powiem tak. W tym rzędzie co zaczyna się od symbolu - 7Q0 mam normalnie taki zaciek,że to jaja i nie widzę nic. Czy to możliwe aby to było G12. Bo to oznacznie z L widzę wyraźnie i jest to L13.
Jako że wygląda na to że na wklejce wyposażenia dodatkowego nie znajdziemy pozycji "rear shock absorption" trzeba wiedzieć że do odszukania właściwej sprężyny tylnej osi (gdy nie mamy kropek) musimy posiadać zdekodowany numer VIN. W informacjach szczegółowych zdekodowanego numeu VIN jest właśnie ta dodatkowa pozycja "rear shock absorption". Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi gdyż zajmowałem się do tej pory tylko przednim zawieszeniem.
"coś być musi, do cholery, za zakrętem"
O1 Tour BFQ+LPG LR - BARRACUDA
O2 Tour BSE+LPG LR - MED
Siemka... kupiłem sprężyny. VINu nie chcieli zdekodować w salonie sprężyny mieli po 300zł za sztukę.
Zadzwoniłem do Intercarsu i po VINIE doszli do sprężyn Lesjofors... na sprężynie mam wyklepane 78663 t507031... mógłby ktoś sprawdzić czy to faktycznie to do RS Octavia HB 2001 1.8T 180km?
Z góry dzięki, raczej mi się pali bo jak coś mam 7 dni na zwrot.
Komentarz